Samenwonen en niks regelen…

Veel mensen gaan samenwonen regelen daarbij niks over de financiën. Dat is niet altijd slim, of eigenlijk meestal niet.

Stelt u zich voor. U woont al een aantal jaren samen en helaas besluit u toch uit elkaar te gaan. Uw ex-partner komt u vervolgens een nota presenteren omdat uw ex-partner altijd de reparaties van uw auto heeft betaald. Of uw ex-partner komt bij u met een vordering omdat u nooit heeft meebetaald aan een lening waar u samen voor hebt getekend.

Er kunnen allerlei verrekeningsvorderingen ontstaan als u niets afspreekt. Als u niks afspreekt dan geldt immers gewoon dat u strikt gescheiden vermogens heeft en niks aan elkaar verplicht bent.

In een samenlevingscontract kunt u afspreken hoe u de kosten van de gezamenlijke huishouding deelt. Dat voorkomt verrassingen en verrekeningen aan het einde van de relatie. Dat geldt zowel voor een relatiebreuk als in het geval van overlijden.

Er kunnen ook hele nare situaties ontstaan als een van u zou overlijden. Stel u heeft geen testament en u woont met uw partner samen in uw woning. U overlijdt. Uw erfgenamen erven dan uw woning en uw partner kan op straat komen te staan. Ditzelfde geldt als u in de huurwoning van uw partner bent getrokken, zonder dat u daadwerkelijk medehuurder bent. U komt dan op straat te staan.

Verder kunnen de erfgenamen uiteraard ook met verrekeningsvorderingen komen omdat u zij vinden dat u allerlei kosten niet heeft betaald, die u wel had moeten betalen.

Kortom, ook als u samenwoont is het goed om na te denken over de gevolgen van uw samenleving. Het is altijd verstandig om een samenlevingscontract en een testament te laten maken. U voorkomt daarmee een hoop ellende in de toekomst.

De vakantie komt er aan