Door een werkgever kan aan de werknemer ontslag op staande voet worden gegeven. Anders dan men veelal denkt komt ontslag op staande voet nog vrij veel voor. Overigens kan een werknemer ook ontslag op staande voet nemen maar dit komt niet heel vaak voor. Dit artikel gaat over ontslag op staande voet door de werkgever.
Wanneer ontslag op staande voet
Wanneer mag de werkgever nu ontslag op staande voet geven. Voor ontslag op staande voet is een dringende reden nodig. De wet geeft aan welke gedragingen een dringende reden voor ontslag op staande voet kunnen inhouden. Bij een ontslag op staande voet dient de werkgever de reden voor het ontslag op staande voet onverwijld aan de werknemer mee te delen.
De gevolgen van ontslag op staande voet
De gevolgen van een ontslag op staande voet zijn groot. De werknemer ontvangt geen salaris meer. Een aanvraag voor een WW-uitkering zal hoogstwaarschijnlijk niet toegewezen worden door het UWV. Het UWV zal veelal oordelen dat een werknemer die ontslag op staande voet heeft gekregen verwijtbaar werkloos is geraakt. Bij verwijtbare werkloosheid geldt geen WW-uitkering en dus zal de werknemer zijn aangewezen op een bijstandsuitkering. Het is dan ook raadzaam om een ontslag op staande voet aan te vechten.
Aanvechten van ontslag op staande voet
Als u van uw werkgever te horen hebt gekregen dat u bent ontslagen op staande voet is het raadzaam dat je aan de werkgever een brief schrijft waarin u vermeld het niet eens te zijn met het ontslag op staande voet en dat u zich beschikbaar houdt voor het verrichten van werkzaamheden. Verder dient op zeer korte termijn een procedure aanhangig te worden gemaakt bij de rechtbank indien u het niet eens bent met het ontslag op staande voet.
Bij het aanvechten van het ontslag op staande voet zijn twee zaken van belang: is er sprake van een dringende reden en is het ontslag onverwijld gegeven. Is er geen dringende reden of is het ontslag niet onverwijld gegeven dan is er geen sprake van een ontslag op staande voet.
Blijkt er geen sprake te zijn van een ontslag op staande voet dan betekent dit dat u al die tijd nog gewoon in dienst bent geweest bij uw werkgever en dus recht heeft op salaris. Daarom is het ook zo belangrijk om na het ontslag op staande voet uw werkgever (schriftelijk) mee te delen dat u zich beschikbaar zult houden voor werkzaamheden. Heeft u dit niet gedaan en er blijkt sprake te zijn van een onterecht gegeven ontslag op staande voet dan zal de werkgever zich in dergelijke gevallen zich waarschijnlijk op het standpunt geen arbeid, geen loon stellen.
Juridische bijstand
Bij ontslag op staande voet is het zeer raadzaam om een advocaat in de arm te nemen. De gevolgen van een ontslag op staande voet kunnen groot zijn. Alleen al het verlies aan inkomsten heeft grote gevolgen voor u. Verder staat hierboven beknopt beschreven wat ontslag op staande voet inhoud, de praktijk is echter vaak complex. Zorg daarom altijd voor juridische bijstand als u bent ontslagen op staande voet.